Pogosta vprašanja na temo Optimizacija spletnih strani

Ali za optimizacijo potrebujemo novo spletno stran?
Ne. V večini primerov ni potrebe po novi spletni strani. Velikokrat pa se zgodi, da so spletne strani naših strank že tako zastarele (starejše od 5 let), da jim toplo priporočamo prenovo. Pri slednji gre predvsem za tehnične faktorje, ki poleg uporabniške izkušnje in izgleda vplivajo tudi na Google, predvsem imamo tukaj v mislih t.i. “Responsive design”, kjer je vaša stran prilagojena mobilnih napravam (gsm in tablice).

V kolikor se vaša stran ne prikazuje pravilno ali primerno na dotičnih napravah, vas Google ne bo prikazoval iskalcem/uporabnikom teh naprav. Optimizacija spletnih strani torej ni le pridobivanje povezav in urejanje tekstovne vsebine, temveč zraven sodi tudi tehnična optimizacija internetne strani.
Ali lahko optimizacijo izvajata dva izvajalca hkrati? Bo učinek 2x boljši?
Nikakor. Kar nekajkrat se nam je pripetilo, da je stranka bodisi zaradi želje po “instant” dvigu pozicij, bodisi zaradi takšnih in drugačnih navez z enim od izdelovalcev/optimizerjev, na “skrivaj” sodelovala z dvema izvajalcema optimizacije. Že sama besedna zveza “optimizacija spletnih strani” nam pove, da gre za ekstremno eksaktni proces, kjer je vsaka povezava in skorajda ne vsaka črka ali beseda pomembna.

V kolikor dve podjetji (po možnosti še konkurenčni med seboj) delata načrt po svojih prepričanjih in znanju, a se med tem ne usklajujeta, je izzid lahko katastrofalen in lahko vodi do poslabšanja pozicij celotne spletne strani oz. v najhujšem primeru kar do de-indeksacije z Googlovega indeksa. De-indeksacija pomeni, da vas Google dobesedno izbriše iz svoje baze, ne glede na to ali ste že 10 let stara stran ali čisto sveža. Zatorej se nikoli ne poslužujte dveh optimizerjev spletne strani hkrati, v kolikor niso med seboj povezani.
Koliko časa traja SEO optimizacija spletne strani?
Odvisno. Odgovor, ki ga redki radi slišijo, a nažalost ne gre drugače. Veliko faktorjev vpliva na optimizacijo spletnih strani, kot npr. starost domene, količina in kakovost vsebine, optimizacija slik, optimizacija spletnih strani in notranjih povezav, količina obstoječih povezav na spletno mesto, struktura in kakovost povezav na vaše spletno mesto… V kolikor imate spletno stran, ki npr. rangira na 4.mestu za določeno frazo je dosti lažje oceniti, koliko bo potrebno da jo spravimo na 1.mesto. V kolikor je vaša stran an 47.mestu je vseeno če bi bila na 47. ali 147. V roku meseca dni pa bi vsak strokovnjak za optimizacijo spletnih strani moral znati oceniti koliko časa in resursov bo potrebno za dosego zadanih ciljev.

Glede na konkurenco in “brcanje” le te, je pomembno tudi naknadno vzdrževanje narejene optimizacije in dodajanje relevantnih povezav. Optimizacija spletnih strani nikakor ni zacementiran proces, ki se enkratno opravi in potem drži kot pribit. ON-site optimizacija spletnih strani je že lahko stalna, a v kolikor bodo konkurenčne strani pridobivale na popularnosti, vaša stran pa stagnira, bo Google to zaznal in njim pripisal večjo vrednost, ter jih tako uvrščal višje.
Ali lahko sami naredimo karkoli za boljšo optimizacijo brez strokovnjaka?
Seveda. Vsaka spletna optimizacija se prične z osnovo, ki se glaso ON-site optimizacija spletnih strani. Več o tem si lahko preberete tukaj. V osnovi gre za optimizacijo narejeno direktno na vaši spletni strani (jo opravite bodisi sami, bodisi vaš izdelovalec strani). Glede OFF-site optimizacije pa stranka ponavadi nima dostopa do avtoritativnih spletnih strani na katerih bi objavljala vsebine, a to še ne pomeni, da nima dostopa do potencialnih povezav znotraj mreže poznanstev in partnerstev. Tukaj vam pride otpimizacija spletnih strani oz. strokovnjak povezan s slednjo še kako prav.

V kolikor ste npr. zastopnik za nek proizvod priznanega proizvajalca, lahko slednjemu omenite, da naj vašo stran doda med /partners/ stran, če jo seveda ima. Kjerkoli se je kaj pisalo o vas (spletni mediji, blogi ipd.) lahko pravzaprav zahtevate, da se omemba vaše spletne strani oz. branda pretvori v aktivno povezavo.
Bili smo na 3. mestu sedaj pa smo 9. Zakaj?
Google nikoli ne počiva. Pri Googlu je potrebno biti 24/7 pozoren. Spletni nastop na vašem trgu (konkurenca, oglasi, uporabniki) se konstantno spreminjajo. Temu primerno se spreminjajo tudi Googlove zahteve do spletnih strani, saj je prvo in edino vodilo Googla to, da uporabniku dostavi najbolj relevantno spletno mesto zanj, ki pa ni nujno najlepše mesto ali mesto z največ povezavami.

Optimizacija spletnih strani vključuje tudi optimiziranje t.i. “meta” naslovov (2 vrstici, ki jih berete med zadetki v Googlu poleg meta naslova in URL naslova). V kolikor v teh dveh vrsticah uporabnik ne dobi zadostne informacije, da bi želel izvedeti več oz. smatra, da na vaši strani ne bo dobil pravih informacij, se seveda ne bo odločil za klik. Slednja situacija bo Googlu sporočila, da vaš zadetek ni primeren za to poizvedbo in vas bo temu primerno uvrščal nižje. Uporabniki bodo torej s klikanjem (med drugim) odločali kdo se bo uvrščal visoko in kdo ne.
Na službenem računalniku smo na 4.mestu, na domačem pa na 6. mestu. Zakaj?
Predpomnenje oz “caching”. Vaš brskalnik ima nastavljeno predpomnenje in tako v navezavi z Googlom, bodisi preko Google chrome brskalnika, bodisi preko logiranja v Gmail račun ali enostavno preko cachinga samega i.p. naslova, beleži vašo zgodovino obiskov določenih strani. Temu primerno vam potem tudi prikazuje rezultate v googlu ker smatra, da bodo ti za vas bolj pomembni. Če boste tako v službi 10x na dan zahajali direktno na vašo spletno stran in jo potem tudi “pogooglali, se vam bo ta prikazovala višje kot doma.
“Zakaj so pred nami spletne strani podjetij, ki imajo zastarel izgled strani, višje cene in “slabšo” robo?
Nerelevantni faktorji. Iskalnikom je popolnoma vseeno kakšen je izgled vaše strani, kakšne cene ima konkurenca in kakšna je kakovost robe, ki jo prodaja. V kolikor bodo obiskovalci raje klikali na njihovo stran in se na njej tudi dlje zadrževali, potemtakem so oni “boljši”, ker je optimizacija spletnih strani pri njih urejena, da ustreza Googlu in obenem uporabnikom.

Imate dodatna vprašanja na temo optimizacija spletnih strani? Za bolj konkretna vprašanja glede vaše spletne strani izpolnite spodnji obrazec za BREZPLAČNO analizo!
[contact-form-7 id=”112″ title=”Contact form 1″]