HTTP ali HTTPS? Zakaj bo SSL certifikat “nujno zlo” za vse spletne strani?

Verjetno ste v preteklih 6-12 mesecih opazili, da ima vedno več spletnih strani namesto običajnega zapisa http://www.domena.si drugačen zapis z dodanim “s”-jem, torej https://www.domena.si

 

Poleg samega URL naslova, se vam je v brskalniku prikazala bodisi oznaka “Varno” (slika 1.), bodisi “Ime podjetja, Varno” (slika 2.)

 

 

 

 

 

Novi dodatek se imenuje SSL certifikat. V karakteristike in specifikacije slednjega se ne bom spuščal. Vse kar morate vedeti je, da z nakupom in namestitvijo SSL certifikata omogočate varnejšo povezavo med brskalnikom, ki ga uporabljajo vaši uporabniki/obiskovalci in vašim strežnikom.

 

Priporočen je predvsem za spletne trgovine oz. kogarkoli, ki na spletni strani uporablja kakršnakoli plačilna sredstva.

 

Podatki, ki jih spletna stran preko piškotkov in kontaktnih obrazcev pobira od uporabnikov so sedaj “zakodirani” dosti bolj kompleksno in s tem mnogo varnejši kakor prej.

 

Zakaj bi to vplivalo na naše pozicije v Googlu?

 

Google seveda želi najbolj relevantne podatke prikazovati svojim iskalcem. Vsekakor pa je skupaj z relevantnostjo pomembna tudi varnost (legitimnost) spletnih strani, katere prikazuje na prvih straneh zadetkov.

 

Nikakor si ne želi, da bi uporabniki zahajali na strani, ki so bile tarča vdorov ali celo nedostopne (spomnite se primerov, ko ste prišli na spletno stran, ki je bila popolnoma rdeča in “NEVARNA”)

 

Uporabniki zaenkrat niso toliko ozaveščeni, da bi prepoznali razliko med http in https (“s” namreč pomeni “secure”) direktno iz zadetkov, a to se bo kmalu spremenilo.

 

Google je najavil, da s 1. oktobrom (oz. “z oktobrom”) začenja uvajati javno objavljanje oz. opozarjanje na strani, ki so varne in imajo SSL certifikat (“Varno”), hujši problem bo nastal pri straneh, ki ne bojo imele nameščenega certifikata, kjer bo pisalo “Ni varno”.

 

Si predstavljate kakšen vpliv bo to imelo na klike organskih zadetkov?

 

Že danes je zelo pomembna uredite meta opisov (tekstovne vsebine, ki jo uporabnik prebere preden klikne vašo povezavo), ki naj bi uporabnika prepričala v to ali naj klikne vaš ali sosednji zadetek.

 

V kolikor bo na vašem pisalo “Ni varno” sem močno prepričan, da bo število klikov uplahnilo drastično.

 

Tisti, ki ga takšna malenkost zmoti pa ja ni problem…

 

Je problem, če je tisti gospod Google, ki vas bo zaradi dotične “nevarnosti” začel uvrščati nižje. Predvsem zaradi povišane verjetnosti, da boste glede na ostale “Varne” strani dobivali manj klikov.

 

Število klikov na spletno stran glede na mesto na katerem se nahajate je namreč velik indikator Googlu o relevantnosti vašega zadetka.

 

Koliko strani pa dejansko ima nameščen SSL certifikat?

 

Glede na študije narejene preko milijonov ključnih besed na mnogih različnih trgih je trenutno na prvih straneh Googla za te besede preko 50% strani z nameščenih SSL certifikatom. Ta trend se iz dneva v dan povečuje. Verjamem, da bo doživel velik prelom po oktobru 2017.

 

Koliko stane SSL certifikat in kako ga namestimo?

 

SSL certifikatov je več vrst, a osnovnega je možno pri Slovenskih ponudnikih dobiti že za 20€ (na leto). Sedaj boste morali vzeti slednje v zakup skupaj z letnim stroškom domene, ki je povečini med 10-15€ letno.

 

Sam imam izkušnje z nameščanjem s strani ponudnika gostovanja, ki je vse to uredil brezplačno.

 

Moramo pri SSL certifikatu biti na kaj pozorni? Lahko pride do težav glede Googla?

 

Lahko.

 

Težava nastane, ker vas ima Google trenutno “zabeležene”, kot http://www.vašadomena.si in vse povezave, ki trenutno kažejo na vas so v dotičnem zapisu.

 

Ponudnik, ki vam bo uredil SSL certifikat vam lahko (ponavadi brezplačno) uredi tudi ustrezne preusmeritve, ki bodo kakršenkoli promet ali povezave, ki pridejo na vašo staro stran preusmeril na novo stran.

 

V Googlovih očeh bo slednje sicer malce turbulentno in lahko vaše pozicije zanihajo za par mest navzdol, a se v doglednem času (2-4 tedne, odvisno od konkurence) vrnejo nazaj na prvotne pozicije oz. še višje.

 

Prepričan sem, da imate prijatelje,znance, sodelavce ali poslovne partnerje, ki imajo svoje spletne strani in bi bilo dobro, da tudi sami uredijo varnost svoje spletne strani. Delite to znanje z njimi s klikom na poljubno družabno omrežje, kjer se le ti nahajajo.

 

Če vam je všeč zgornji zapis in bi radi bili obveščeni o novih zapisih vas vabim, da “všečkate” našo Facebook stran.

Za morebitna vprašanja vas vabim, da jih oddate v komentarje spodaj.

Do prihodnjič…

Igor Bajsić – SEOPRO

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *